Eizer Pezzedorp

Welkom in Eizer

Website van Dorpsraad Eizer

affiche tentoonstelling

Eizer Pezzedorp


Niet de druif, wel de perzik maakte Eizer ooit wereldberoemd. Mogelijk geïnspireerd door Felix Sohie, die in 1865 in Hoeilaart begonnen was met telen van druiven in serres, begon de Eizerse boomkweker Felix Charlier, beter gekend als Feike Wit, in 1895 te experimenteren met andere soorten fruit onder glas.  Perzikbomen lukten het best en de andere teelten belandden snel op de achtergrond. Aan zijn huisje in den Deksenhoek bouwde Feike in enkele jaren tijd een erg winstgevend serrebedrijf uit met perziken, in Eizer zegt men “pezzes”. 


Al gauw volgden heel wat dorpsgenoten het voorbeeld van Feike.  Eizer was in de eerste helft van de 20ste eeuw een echt Pezzedorp. De lucratieve teelt leverde ook werk op voor heel wat andere Eizernaren, want er moesten serres gerecht en gedekt worden, gebinten gemaakt, glas aangevoerd, mest en steenkool geleverd, verpakkingsmateriaal gemaakt, enz… 


Er kwamen Eizerse perziken op de markt van april tot november.  Ze vonden gretige afnemers in eigen land, maar werden ook uitgevoerd tot ver in het buitenland.  De pezzes zorgden gedurende meer dan 50 jaren voor grote welstand in ons dorp.


Om ons blijvend aan deze tijd te herinneren onthulde de Landelijke Gilde van Eizer op zondag 21 januari 2018  een bronzen standbeeld, genaamd de "Perziksnaaer" van de hand van de lokale kunstenaar Tom Frantzen.


Van 21 tot 27 januari 2018 liet de expo 'Eizer Pezzedorp' de glorietijd van de perzikteelt herbeleven. De tentoonstelling, een samenwerking tussen Dorpsraad Eizer, Heemkundige kring Beierij van IJse en Landelijke Gilde Eizer, en tot stand gekomen met financiële en logistieke steun van de Gemeente Overijse, nam de bezoekers mee naar de eerste helft van de vorige eeuw met uniek archiefmateriaal, het zoete aroma van de perzikbloesems en verhalen van de telers van weleer.


De tentoonstelling werd voorbereid en samengesteld door:

Edmond Charlier

Lynn Debecker

Nadia Decoster

Dirk  Miseur

Brigitte Tastenhoye

Jean-Louis Tastenhoye

Piet Van San
 

Beluister het verslag van 22 januari op Radio 2 Vlaams Brabant

Bekijk het verslag van 22 januari op Ring TV

Lees het verslag in Het Nieuwsblad van 24 januari

Bekijk de video uit de tentoonstelling

Foto's van de tentoonstelling