fototentoonstelling 2022 Bernadette Heyrman

Dorp met speciale naam

Bernadette Heyrman, een laatstejaarsstudente fotografie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, kreeg begin 2022 van één van haar leerkrachten de opdracht om een fotoreportage te maken over een dorp. De leerkracht had voor iedere student een dorp uitgekozen, allemaal dorpen met ietwat speciale namen, zoals Vossekot, Stekene, Kluizen, De Barakken,… en zij kreeg Eizer/IJzer toegewezen.

Ze verdiepte zich in de geschiedenis van ons dorp en leerde zo over de perzikenteelt vroeger en de druiventeelt vandaag.

Wat haar onmiddellijk opviel bij haar eerste bezoek aan Eizer waren de vele kleine en grotere serres die in ieders tuin staan. Ook het heuvelachtige landschap gaf haar een gelukzalig gevoel, ook al was het die dag somber en grijs.
Ze voelde een zekere verbondenheid met het dorp, waarschijnlijk omdat haar ouders veeboeren zijn en dit toch wel een aantal gelijkenissen heeft met de landbouw die hier plaats vindt.

Gedurende enkele bezoeken fotografeerde ze heel wat plekken. Het resultaat: een 60-tal foto's van Eizer, waarvoor ze van haar leerkracht een hoge score kreeg. Een selectie van die foto’s was te bezichtigen in de kerk van Eizer op zaterdag, 21 mei, tijdens het concert van de Koninklijke Fanfare Sint-Rochus, en op zondag 22 mei 2022.